Viss, kas jāzina par grilēšanu

Kāpēc izvēlēties gāzes grilu

  • Jūsu grils ātri uzsils.
  • Ēdiens būs aromātisks.
  • Jūs varat viegli pielāgot temperatūru.
  • Gāzes grilam, salīdzinot ar ogļu grilu, ir mazāk dūmu.
  • Gāzes grilu ir viegli tīrīt, un tas nerada ogļu atkritumus.
  • Labi redzams, cik daudz gāzes palicis kompozītmateriāla balonā.
  • Propāns ir viegli pieejams un ilgāk lietojams – ar 5 kg gāzes balonu jūs varat grilēt 10 reižu ilgāk nekā ar 3 kg ogļu.

ATCERIETIES…

Nekad nenovietojiet balonu zem grila

Ja propāna balons tiek pakļauts augstām temperatūrām, var atvērties drošības vārsts, izraisot gāzes noplūdi. Tādēļ nenovietojiet balonu zem grila vai vietā, kur temperatūra var paaugstināties virs 65 °C, piemēram, uz stiklota balkona vai automašīnā tiešos saules staros.

Pārbaudiet, vai iekārtai nav noplūdes

Noplūdes ir visbiežākais nelaimes gadījumu cēlonis. Izmantojiet ziepjūdeni vai AGA noplūžu noteikšanas līdzekli, lai pārliecinātos, ka aprīkojums ir hermētisks un ka šļūtenēs un savienojumos nav noplūdes.

Aizveriet vārstu

Novērsiet gāzes noplūdes iespēju, vienmēr aizverot balona vārstu, kad neizmantojat gāzes iekārtu.

Uzglabājiet balonu vertikālā pozīcijā
Propāna balonam ir drošības vārsts, kas ugunsgrēka gadījumā novērš balona plaisāšanu. Lai vārsts darbotos pareizi, balons ir jātur vertikālā pozīcijā gan ar to rīkojoties, gan uzglabājot.

Pārliecinieties, vai ir pareizs gāzes spiediens
Izmantojiet spiediena reduktoru, lai pārliecinātos, ka ir ierīcē ir pareizs propāna spiediens. Privāto mājsaimniecību gāzes ierīcēm jāizmanto zema spiediena reduktors ar 30 mbar.

Nodrošiniet labu ventilāciju
Sadedzinot 1 kg propāna, kopā tiek patērēti 12 m³ gaisa. Tāpēc ir jānodrošina laba ventilācija vietās, kur izmantojat gāzes grilu.


CIK DAUDZ PROPĀNA JUMS IR VAJADZĪGS?

  • Jūsu propāna patēriņš ir tieši saistīts ar grila jaudas līmeni.
  • Jo lielāks un jaudīgāks grils, jo vairāk gāzes tas patērēs.
  • Patēriņa atšķirības rada arī materiāls, no kā izgatavots grils – čuguna režģiem un restēm nepieciešams ilgāks laiks, lai tie sakarstu.

GRILA TĪRĪŠANA

  • Grila režģa tīrīšanai izmantojiet atbilstošu grila suku.
  • Tīriet režģi tūlīt pēc tā lietošanas, kamēr tas vēl ir karsts, berzējot režģi 10‒15 sekundes. Ja tīrīsiet grilu tad, kad tas jau atdzisis, jums būs jāpatērē daudz vairāk laika un jāpieliek lielākas pūles.
  • Pirms produktu likšanas uz grila ieeļļojiet tā restes, piemēram, ar saulespuķu vai rapšu eļļu. Nelietojiet olīveļļu, jo tā var radīt rūgtenu garšu.

GRILĒŠANAS PADOMI

  • Izvēlieties mīkstu gaļu
    Nogatavināta liellopu fileja un dabiski maiga vista un cūkgaļa ir laba izvēle grilēšanai. Rīkojoties ar gaļu, neaizmirstiet par higiēnu: nejauciet kopā jēlas un jau gatavas sastāvdaļas vai neizmantojiet tām vienus un tos pašus piederumus vai virsmas.
  • Marinēta gaļa – mīkstāka un aromātiskāka
    Gaļu var padarīt mīkstāku, to marinējot. Jo mazāks tauku saturs gaļā, jo svarīgāk ir to pareizi iemarinēt. Jau iepriekš iemarinēta un garšvielām bagātināta gaļa ir droša izvēle jūsu grila maltītei, bet arī jūs paši varat viegli pagatavot marinādi.
  • Atrodiet pareizo grilēšanas sistēmu
    Dažādām sastāvdaļām ir vajadzīgs dažāds gatavošanas laiks. Tāpēc jums ir jāizvēlas pareiza grilēšanas sistēma, sākot ar tām sastāvdaļām, kuru cepšana prasa visilgāko laiku. Visdrošākais veids, kā pareizi sagatavot iesmus grilēšanai, likt uz katra iesma tikai viena veida sastāvdaļas. Vēl viens variants –tās sastāvdaļas, kuru cepšana prasa ilgāku laiku, varat pagatavot jau pirms apbrūnināšanas uz grila.

  • Pirms grilēšanas
  • Pirms grilēšanas ļaujiet gaļai kādu laiku sasilt, lai iegūtu skaistu brūnu krāsu un nodrošinātu, ka tā izcepas vienmērīgi. Nosusiniet marinādi no gaļas virsmas, lai marināde nesadegtu vai nepilētu grilā.
  • Grilēšanas laiks
    Vidējais grilēšanas laiks sagrieztai gaļai vai karbonādei 1‒1,5 cm biezumā ir 5‒10 minūtes. Dažādiem griliem gatavošanas laiks var atšķirties. Baltā gaļa, piemēram, mājputni un cūkgaļa, tiek gatavota uz grila, līdz tā ir labi sacepta. Lai nevajadzētu nemitīgi raudzīties pulkstenī, varat pārbaudīt gaļas gatavības pakāpi, izmantojot zobu bakstāmo. Ja izdalās dzidra gaļas sula, gaļa ir gatava. Savukārt liellopu gaļa nav obligāti jāgatavo, līdz tā ir pilnībā sacepta. Lai gaļa grilējot nezaudētu sulu, vajadzētu izvairīties no pārāk biežas gaļas gabalu apgrozīšanas cepšanas laikā. Ļaujiet steikam mierīgi gatavoties no vienas puses, to neaiztiekot. Kad virspusē sāk parādīties sula, steiks ir gatavs apgriešanai uz otru pusi. Tā var pagatavot vidēji ceptu (pussārtu) steiku. Ja vēlaties, lai steiks būtu labi caurcepts, pagrilējiet to vēl nedaudz.
  • Ļaujiet steikam atpūsties pēc grilēšanas
    Steika nogatavināšana pēc grilēšanas padara to mīkstāku: vispirms ātri apcepiet steiku uz grila, pēc tam ietiniet gaļu folijā un ļaujiet tai grila siltumā nogatavināties jeb atpūsties. Gaļas ietīšana folijā ir noderīga arī tad, ja vēlaties būt droši, ka cūkgaļas karbonāde vai cūkgaļas kakla karbonāde ir pilnībā izcepusies un mīksta – it īpaši, ja izmantojat jaudīgu grilu. Jo baltāka ir gaļa, jo uzmanīgāk tā jāgatavo – jācep vai nu zemā temperatūrā, vai jāgatavo folijā.
  • Sulīgam rezultātam: pirms grilēšanas – cepeškrāsns
    Ja jūsu grilam nav gaļas sautēšanas funkcija, ir ieteicams vistas stilbiņus un šķiņķīšus vispirms apcept cepeškrāsnī un tikai tad pievienot garšvielas un grilēt. Lielākiem gaļas gabaliem, piemēram, vistas filejai, iepriekš tos apcepot cepeškrāsnī, tiek saglabāts sulīgums arī pēc grilēšanas. Grils šādai cepeškrāsnī pagatavotai gaļai piešķirs kārdinošu garoziņu un lielisku garšu.
  • Sāls – tikai gatavošanas beigās
    Sāls liek izdalīties gaļas sulai, tāpēc to nevajadzētu pievienot pirms gatavošanas beigām. Marinādēs un dažādos garšvielu maisījumos jau ir augsts sāls saturs. Tāpēc parasti nav papildus jāpievieno sāls.